De harde schijf opschonen in Windows

Als je veel je computer gebruikt, programma’s installeert en download, loop je snel de kans dat je harde schijf volraakt. De harde schijf opschonen is dan het enige wat je nog kunt doen. Binnen Windows is er een handig programma dat je voor het opschonen kunt gebruiken. Het heet schijfopruiming.

Wat doet schijfopruiming?

Tijdens het surfen op het internet worden er automatisch plaatjes, scripts en andere onderdelen van een website opgeslagen op jouw harde schijf. Dit heet het cache-geheugen en zorgt ervoor dat je websites sneller in beeld krijgt. Dit heeft ook een nadeel dat er ontzettend veel van deze bestanden op de harde schijf achterblijven.

Daarnaast houdt Windows logbestanden bij. In deze logbestanden staat informatie over wat er goed en fout gaat op je computer. Na verloop van tijd kunnen deze bestanden ook een grote hoeveelheid ruimte in beslag nemen.

Als je computer vastloopt wordt er een geheugendump gemaakt. Met behulp van die geheugendump kan Windows naderhand bepalen wat er fout is gegaan en hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen. Hoe meer geheugen je computer heeft, hoe groter dat dit bestand wordt.

Ook gebruiken sommige programma’s tijdelijke bestanden om ervoor te zorgen dat na een computercrash niet al jouw werk verloren gaat. Word maakt hier bijvoorbeeld gebruik van. Om de zoveel minuten slaat Word automatisch je document op waar je mee bezig bent. Niet altijd worden die tijdelijke bestanden verwijderd en neemt dus ook onnodig veel schijfruimte in beslag.

Al dit soort bestanden worden door schijfopruiming gevonden en verwijderd.

Hoe schoon je bestanden op?

  1. Start schijfopruiming op door te klikken op StartAlle Programma’sBureau-accessoiresSysteemwerksetSchijfopruiming.
  2. Kies de harde schijf die je wilt opschonen
  3. Nadat de schijf geanalyseerd is krijg je een overzicht te zien. Kies welke bestanden je wilt verwijderen en klik op Ok.

Nu gaat schijfopruiming aan het werk. Dit kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen maar is afhankelijk van de hoeveelheid bestanden dat wordt verwijderd.

Heb je de schijf opgeschoond? Dan is het verstandig om daarna de harde schijf te defragmenteren. Hoe defragmenteren werkt leg ik in een volgende post uit.

Over de auteur

Ben je op zoek naar handige computer en internet tips? Dan zit je op Ekkie.nl goed. Allerlei onderwerpen die met deze technieken te maken hebben komen op Ekkie.nl aan bod.