VLC Media Player, de gratis audio en video speler

Wil je muziek luisteren of een video kijken op je Windows computer, dan ben je snel gebonden aan de Windows Media Player. Dit afspeelprogramma wordt standaard geïnstalleerd bij het besturingssysteem Windows. Toch kun je met dit programma niet alle video- en audiobestanden afspelen. Hiervoor heb je zogenaamde codecs nodig die je moet downloaden. Voor veel mensen een lastige klus doordat deze codecs allerlei exotische namen hebben. Met de VLC Media Player ben je hier vanaf.

De VLC player speelt vrijwel alle audio en videobestanden af die je maar kunt bedenken. En niet alleen in Windows. Ook voor de Apple Mac en Linux is er een versie beschikbaar. De VLC Media Player downloaden kost je niets; het is een open source media speler. Daarnaast kun je VLC als media server gebruiken. Je speelt dan muziek of video af via de speler die door een ander op je eigen netwerk of het internet kan worden beluisterd of bekeken.

Voor de VLC speler zijn verschillende skins beschikbaar. Hiermee kun je het uiterlijk van de speler aanpassen naar je eigen smaak en wensen. Of je maakt zelf een skin via de VLC Skin Editor.

De VLC Media Player is ontstaan uit het project VideoLAN en ontwikkeld met vrijwilligers die ondersteunt worden door een non-profit organisatie. Ze ontwikkelen multimedia software onder de voorwaarden van de GNU General Public License.

Over de auteur

Ben je op zoek naar handige computer en internet tips? Dan zit je op Ekkie.nl goed. Allerlei onderwerpen die met deze technieken te maken hebben komen op Ekkie.nl aan bod.