Overzicht van populaire internetbrowsers

Als je een website wilt bezoeken, maak je gebruik van een internetbrowser. Heb je Windows XP of Windows Vista, dan is dit vaak Internet Explorer. Maar er zijn er nog een paar. Met het onderstaande overzicht van verschillende internetbrowsers neem ik deze onder de loep.

Waarom zou je eigenlijk kiezen voor een andere internetbrowser?

Dat is uiteraard een hele belangrijke vraag. Elke browser heeft zijn voor en nadelen. Een van de grootste nadelen bij Internet Explorer vind ik toch de veiligheid. Ondanks dat Microsoft zijn best doet om zijn browser zo veilig mogelijk te maken, weten hackers keer op keer weer gaten in de beveiliging te vinden. Dat is ook erg interessant, aangezien Explorer standaard op de meeste Windows pc’s is geïnstalleerd. Een miljardenpubliek die je advertenties kunt voorschotelen en creditcard gegevens kunt ontfutselen. Tel uit je winst!

De browser Mozilla Firefox

Firefox is een open source internetbrowser. Op dit moment is dit de grootste concurrent van Internet Explorer. Wat Firefox zo bijzonder maakt is vooral de gigantische hoeveelheid extra toepassingen die je kunt toevoegen. Natuurlijk moet je hierbij wel opletten welke toepassingen je installeert (veiligheid!). En een grote hoeveelheid extra’s maakt de browser ook niet sneller. Doordat de browser open source is mag je het vrij gebruiken en aanpassen. Dat heeft ervoor gezorgd dat er een hele grote groep ontwikkelaars zich dagelijks bezighouden met verbeteringen. Veiligheidslekken worden daarom al snel gevonden en opgelost. Wat mij het meeste stoort aan Firefox is het geheugengebruik. Bij het open hebben van verschillende tabbladen wil de browser op een gegeven moment wel erg veel geheugen in beslag nemen en het surfen vertragen.

Google Chrome, de internetbrowser van Google

Google heeft nu zijn eigen browser, Chrome. Niet te verwarren met het besturingssysteem Chrome. Google Chrome is gebaseerd op de Firefox. De focus ligt voornamelijk op snelheid en de eenvoud in gebruik. Daarnaast wordt er regelmatig een lijst bijgewerkt van websites die phising en malware bevatten, schadelijke software die persoonlijke informatie van jou willen hebben. Persoonlijk vind ik Chrome erg gebruiksvriendelijk voor beginnende computergebruikers.

Opera, de browser vooral bekent via de mobiel telefoon

Heb je een mobiele telefoon, dan heb je misschien al eens gebruik gemaakt van Opera. Opera is ook beschikbaar voor Windows. De browser probeert de meeste mobiele functies ook terug te brengen in de computervariant. Denk bijvoorbeeld aan muziek delen, synchroniseren met je telefoon en andersom. Een andere handige functie is het ingebouwde mail programma.

Safari, nu ook voor Windows

Safari is van oorsprong de internet browser voor Apple Mac gebruikers. Apple heeft nu ook een Windows variant. Door het gigantische succes achter met de iPhone en iPod kon Apple hiermee ook niet achter blijven. Tenslotte heeft niet iedereen een Mac thuis staan. Wat vooral opvalt bij Safari is het design van de browser. Elegant en eenvoudig. Maar wel voorzien van de laatste technieken op het internet gebied. Denk hierbij aan HTML5 en CSS3.

Over de auteur

Ben je op zoek naar handige computer en internet tips? Dan zit je op Ekkie.nl goed. Allerlei onderwerpen die met deze technieken te maken hebben komen op Ekkie.nl aan bod.