Een gratis virusscanner downloaden

Om een computer te beveiligen heb je een goede virusscanner nodig. Er zijn zowel betaalde als gratis antivirus programma’s te krijgen. De gratis virusscanners doen vaak niets onder van de betaalde scanners. Hieronder volgt een overzicht van de meest populaire gratis virusscanners en waar je ze kunt downloaden.

Avast Home Edition

Avast is het vlaggenschip van de Tsjechische beveiligingssoftware ontwikkelaar ALWIL Software. Deze antivirussoftware scant al je internetverkeer en controleert je email op virussen in bijlage’s. De virusdatabase wordt vrijwel dagelijks automatisch bijgewerkt. Hierdoor hebben nieuwe virussen vrijwel geen kans om jouw computer te besmetten. Avast Home Edition is voor thuisgebruik gratis. Voor commercieel gebruik moet er een licentie worden gekocht. Wel moet je jaarlijks een nieuwe registratiecode aanvragen. Dat gaat vrij eenvoudig door het gratis registratieformulier op de site in te vullen. Avast is al jaren mijn persoonlijke voorkeur, door de volgende 3 redenen:

  1. Automatische updates van Software en Virusdatabase
  2. De mogelijkheid van een opstartscan, dus scannen op virussen voordat windows al is gestart
  3. Avast vertraagd de computer nauwelijks.

AVG Anti-Virus Free Edition

AVG is als gratis virusscanner in Nederland waarschijnlijk het meest bekend onder de thuisgebruikers. Deze gratis scanner geeft een basisbescherming voor je pc. Alhoewel dit voor veel computergebruikers voldoende is, zullen mensen die veel downloaden toch beter kunnen overstappen op een betaalde versie. Een webshield is namelijk niet inbegrepen in de gratis variant. Webshield controleert direct bestanden die worden gedownload of deze virussen bevatten.

Avira Antivir Personal Free

Avira GmbH is de maker van Avira Antivir Personal Free. Dit Duitse bedrijf heeft zich gespecialiseerd in beveiligingsoplossingen voor workstations, PDA’s. Smartphones file-, mail- en webservers. De Avira Antivir Personal Free is ook een basisscanner voor thuisgebruikers. Het scant de inhoud van de e-mail en alle bestanden op je computer. De scanner update zich automatisch.

Over de auteur

Ben je op zoek naar handige computer en internet tips? Dan zit je op Ekkie.nl goed. Allerlei onderwerpen die met deze technieken te maken hebben komen op Ekkie.nl aan bod.