Overal draadloos internetten met een usb modem

Ben je de trotse eigenaar van een laptop? Dan is het ook fijn om overal draadloos te kunnen internetten. Met behulp van een usb modem heb je die mogelijkheid. Een usb modem sluit je eenvoudig aan op jouw laptop, je maakt verbinding met het mobiele netwerk van de internet aanbieder en je bent online. Zo simpel is het.

Wat is nou eigenlijk een USB-modem?

USB modems komen in alle soorten en maten. Je moet zo’n modem niet verwisselen met de oude ADSL-modems. Deze kon je aansluiten op de usb poort van je pc, maar hierbij had je nog een telefoonkabel nodig om verbinding te maken met de internetprovider. Niet echt draadloos. De modems die van tegenwoordig maken gebruik van het mobiele netwerk. Ze zien er vaak uit als een USB-stick om bestanden op te slaan. Sommige hebben zelfs extra geheugenruimte zodat je ze gemengd kunt gebruiken. In de wireless modem zit een simkaart die verbinding maakt met het wifi-netwerk. Zodra je de usb adapter in je laptop of notebook steekt wordt er een usb driver geïnstalleerd. Eventueel ook nog een stukje software om eenvoudig met het mobiele netwerk verbinding te maken.

Wie leveren USB modems met bijbehorende abonnementen?

De verschillende mobiele telefoonaanbieders in Nederland kunnen je voorzien van diverse abonnementen. Er zit wel onderscheid in een abonnement. Waar je vooral op moet letten bij de verschillende aanbieders zijn de snelheid en de hoeveelheid data dat je mag downloaden. Kom je over de datalimiet, dan wordt of de snelheid van het draadloos internetten verlaagt of je krijgt geen toegang meer tot het netwerk. De meegeleverde software geeft je een overzicht hoeveel dataverkeer je hebt verbruikt. Kijk vooral eens rond bij de mobiele abonnementen van Vodafone, KPN, T-Mobile of Telfort. Wil je geen mobiel abonnement? Dan hebben de meeste aanbieders ook een Prepaid variant. Je betaald dan voor het mobiele gebruik vooruit.

Waar moet je op letten om overal draadloos te kunnen internetten?

Woon je in de grensgebieden van Nederland, let dan op dat je wel op het mobiele netwerk zit van je telecomaanbieder. Maak je namelijk verbinding met het buitenland dan kunnen de kosten wel eens hoog oplopen. Daarnaast heeft niet elk draadloos netwerk de beste dekking of kan apparatuur in de omgeving de draadloze verbinding verstoren.

Mobiel internetten met je laptop is nog nooit zo eenvoudig geweest als nu. Zeker omdat de downloadsnelheid niet veel achterblijft bij een normale ADSL aansluiting. Probeer het eens uit. Soms kun je zelfs gratis zo’n usb modem uitproberen en zit je in een mum van tijd online!

Over de auteur

Ben je op zoek naar handige computer en internet tips? Dan zit je op Ekkie.nl goed. Allerlei onderwerpen die met deze technieken te maken hebben komen op Ekkie.nl aan bod.