Een draadloos netwerk instellen

Bij de meeste internetproviders ontvang je tegenwoordig een draadloos adsl modem. Hiermee kun je zonder het trekken van kabels door de woning op het internet surfen. In dit artikel wordt je uitgelegd hoe je een draadloos netwerk moet instellen.

Wat heb je nodig om een draadloos netwerk in te stellen?

Je computer of laptop moet beschikken over een draadloze netwerkkaart. Dit kan een ingebouwde netwerkkaart zijn of een draadloze usb adapter. De netwerkkaarten die op dit moment verkocht worden in computerwinkels zijn geschikt om verbinding te kunnen  maken.

Heb je nog een oude draadloze netwerkadapter- of kaart, let dan even op de beveiligingsmogelijkheden. Sommige kaarten kunnen alleen een WEP beveiliging aan. Wep beveiliging is een verouderde draadloze beveiliging die gemakkelijk te kraken is. Kun je gebruiken maken van WPA of WPA2, dan heeft deze codering de voorkeur. De draadloze modems die geleverd worden door bijvoorbeeld KPN of HetNet zijn hier standaard op ingesteld.

Hoe maak je verbinding met het draadloze netwerk?

Zodra je er zeker van bent dat je draadloze netwerkkaart goed geinstalleerd is in de pc kun je beginnen je draadloze netwerk te maken. Met de meegeleverde software bij de netwerkkaart is het mogelijk om te scannen naar netwerken in de omgeving. In Windows XP en Vista kun je ook gebruik maken van de Wireless Zero Configuration. De Wireless Zero Configuration vervangt dan de meegeleverde software van de netwerkadapter.

Als de pc klaar is met het scannen naar draadloze netwerken, zie je de naam van jouw modem verschijnen. Deze naam wordt ook wel de SSID genoemt. Maak verbinding met de netwerknaam en er wordt gevraagd een netwerksleutel in te voeren. Een Speedtouch modem, zoals de ST780 of de TG787 heeft deze netwerksleutel onderop de modem staan. Vul de sleutel in en je computer gaat proberen verbinding te maken. Als de netwerkverbinding tot stand is gekomen, krijgt de pc een IP-adres toegewezen. Dit IP-adres is het unieke nummer van jouw computer op het netwerk. Elke pc of laptop die verbinding maakt met de draadloze netwerk modem krijgt zo’n IP adres.

Problemen met het draadloos netwerk.

Een veel voorkomend probleem met een draadloos netwerk is een verbrekende verbinding. De draadloze modem zend verschillende frequenties uit. Heb je veel netwerken in de omgeving dan kunnen deze elkaar storen. Om dit probleem te verhelpen kun je de modem op een ander kanaal zetten. De kanalen lopen van 1 tot en met 13, waarvan de wifi-kanalen 1 tot en met 11 het meest worden gebruikt in Nederland. Probeer verschillende kanalen uit totdat je optimaal wordt verbonden met het draadloos netwerk.

Je kunt zowel een draadloos als een bekabeld netwerk door elkaar gebruiken. Je verbind bijvoorbeeld een vaste computer via een netwerkkabel met de adsl modem en de laptop kan zonder problemen draadloos worden verbonden.

Over de auteur

Ben je op zoek naar handige computer en internet tips? Dan zit je op Ekkie.nl goed. Allerlei onderwerpen die met deze technieken te maken hebben komen op Ekkie.nl aan bod.